Gratis template of een Premium template?

Gratis template of een Premium template? Klanten stellen mij vaak de vraag wat het verschil is tussen een gratis template ...

Gratis template of een Premium template?

Klanten stellen mij vaak de vraag wat het verschil is tussen een gratis template en een betaalde template. Uiteraard geef ik uitgebreid antwoord op wat de voor- en nadelen zijn en advies over waar klanten op moeten letten als zij gebruik willen maken van een gratis of een premium template.

Gratis template:

Voordelen gratis template:

Een gratis template is prima te gebruiken voor iemand die zijn hobby’s wil delen of iemand die op wereldreis is en zijn vrienden en familie op de hoogte wil houden via een website. Daarnaast is een gratis template ook prima te gebruiken voor iemand die een blog wil bijhouden rondom een bepaald product, dienst of onderwerp. Of een starter die wil bekijken wat de mogelijkheden zijn met een template voor een CMS-platform zoals Joomla, WordPress of Magento. Over het algemeen is een gratis template qua structuur simpel en overzichtelijk. In veel gevallen kan iemand door middel van onlinevideo’s, handleidingen en instructies zelf een template-installatie uitvoeren en hoeft de implementatie ook niet veel tijd met zich mee te brengen.

Nadelen gratis template:

Gratis templates worden meestal niet accuraat bijgehouden met updates. Daarnaast kun je de gratis templates ook niet uitbouwen met nieuwe of populaire plugins omdat de codering daar in veel gevallen niet geschikt voor is. Mocht je drastische wijzigingen willen aanbrengen in de codering en de basis van de template, dan kan het zijn dat de template bugs vertoond die hersteld moeten worden.

Advies:

Gebruik een gratis template expliciet voor basisfuncties en een simpele lay-out, zodat er niet veel gesleuteld hoeft te worden aan de codering.
Kortom, voor een simpele informatieve website is er goed met een gratis template te werken.

Premium template:

De kosten van een template voor een website kunnen enkele tientjes bedragen. De kosten voor een template voor bijvoorbeeld een Magento-webshop zijn ongeveer 100 euro, afhankelijk van de template-aanbieder en het platform waarvoor de template gemaakt is.

Voordelen premiums template:

Betaalde templates zijn stabieler in gebruik en gemakkelijker uit te breiden met meer functies door het gebruik van betaalde en populaire plugins. Daarnaast zijn vrijwel alle betaalde templates responsive ontwikkeld met parallax-effecten en meer. Het voordeel van betaalde templates is de support. Als er vragen zijn m.b.t. de inrichting van de template kun je deze stellen aan een supportteam of een forum dat het supportteam heeft ingericht met de meest voorkomende vragen of actuele onderwerpen rondom een template. Een betaalde template is prima te gebruiken voor een gevestigde ondernemer of de starter die het professioneel wil aanpakken met een website die er netjes uitziet en wat extra functies heeft om zijn dienst of product goed online te positioneren en te presenteren.

Nadelen premiums template:

Hoewel betaalde templates er gelikt uit kunnen zien, kan de structuur vrij complex in elkaar zitten. Bij het inrichten van de template zal ondersteuning nodig zijn van een supportteam. Bij een gratis template zijn de template-aanpassingen meestal zelf uit te voeren, bij een betaalde template ligt het een stuk complexer aangezien er vanuit het CSS/PHP gewerkt moet worden. Hiervoor is ervaring en kennis nodig.

Advies:

Bedenk goed dat je er met de aanschaf van een template voor een paar tientjes niet bent. Als je de template naar een next-level wilt tillen, is het inschakelen van een programmeur of vormgever cruciaal. Een programmeur kan je helpen met de CSS/PHP-ondersteuning en eventueel de plugins customizen naar de gewenste huisstijl. Een vormgever kan bijvoorbeeld iconen aanleveren in de huisstijl, foto’s bewerken en je ondersteunen op het grafische vlak. (Uiteraard levert de vormgever dit alleen aan en zal de programmeur de grafische elementen implementeren in de website).

Bespreek voor de aanschaf van een template met een ervaren en betrouwbaar internetbureau goed wat de wensen en eisen zijn zodat je vooraf een kostenplaatje kunt maken en advies kunt inwinnen over of je wel voor de juiste template hebt gekozen.
Je kunt ook vragen of zij templates kunnen voorstellen, aangezien een internetbureau vaker met templates werkt (uiteraard afhankelijk van de type klanten dat zij hebben).

Heb je vragen over je huidige website en/of wil je advies? Neem contact met ons op via: +3120 6673657 of mobiel: +316 83 94 60 58, zodat wij samen kunnen bekijken wat het beste bij jouw onderneming en budget past.