Content marketing: wat is het en hoe werkt het?

Content marketing is één van de belangrijkste soorten marketing van deze eeuw. Ontelbare bedrijven schakelen gespecialiseerde marketeers en bureaus in om waardevolle artikelen, blogs, instructies en nieuwsartikelen voor hun bedrijf te maken. Wilt u weten hoe content marketing uw onderneming verder kan helpen? Lees dan verder.
Online shoppen

Waarom is content marketing belangrijk?

Content sluit aan bij de behoefte van veel mensen om vermaakt, geïnformeerd of geholpen te worden. Goede content interesseert mensen veel meer dan advertenties en andere marketinguitingen.

Dat is in het tijdperk van internet goed meetbaar: analytische programma’s kunnen meten hoeveel bezoekers van een website op een artikel klikken, langer dan een minuut op de site blijven, doorklikken naar links of naar andere artikelen, en/of overgaan tot aankoop of het invullen van een contactformulier.

“Content” verwijst naar alle soorten informatie die bedoeld zijn om mensen geïnteresseerd te maken voor een bedrijf, een dienst of een product. Deze content is waardevol, relevant en interessant voor de doelgroep die interesse heeft in bovenstaande zaken. Het uiteindelijke doel van contentmarketing is om klanten over te halen actie te ondernemen: een product te kopen of een dienst af te nemen.

Uit welke onderdelen bestaat content marketing?

Content maken lijkt eenvoudig: bespreek een onderwerp dat raakt aan de producten en dienstverlening van het bedrijf, en kassa. Zo simpel is het niet. Er zijn heel veel soorten content, die aan bepaalde eisen moeten voldoen om gewaardeerd en opgemerkt te worden door een bepaalde doelgroep.

Inbound marketing

Contentmarketing is inbound marketing – de klant gaat er zelf naar op zoek. Dit in tegenstelling tot outbound marketing (telemarketing, advertenties, ongevraagde e-mailtjes). Inbound marketing maakt geen inbreuk op de privacy, en dat waarderen uw potentiële klanten enorm!

Soort content

Er zijn veel verschillende soorten content: tekst, afbeeldingen, filmpjes, handleidingen en infographics. Hoe beter de vorm van uw content afgestemd zijn op de groep mensen die u probeert te bereiken, hoe waarschijnlijk het is dat u veel nieuwe bezoekers, klanten of geïnteresseerden zal krijgen.

Welke marketingkanalen gebruikt worden, verschilt per stuk content en per doelgroep. Korte mode-artikelen met veel foto’s zijn bijvoorbeeld goed op hun plek op Instagram. Nieuwsblogs kunnen op een nieuwssite of op Facebook gezet worden. Al deze soorten content hebben hun plek op de website van het bedrijf zelf. De content kan beter onder de aandacht gebracht worden door hem op populaire websites te publiceren.

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization – het zo goed mogelijk geschikt maken van content voor zoekmachines. Door de juiste zoekwoorden, links en structuur te gebruiken, kan een marketeer zorgen dat zijn content beter vindbaar wordt. Zoekmachines werken bijvoorbeeld met algoritmes die de steekwoorden van teksten analyseren. Als een tekst bepaalde steekwoorden bevat, of als een video de juiste tags heeft, komt die content hoger in de zoekmachines terecht en vinden uw klanten hem dus eerder. Ook is de originaliteit van een tekst van belang, net als de structuur (indeling in kopjes en paragrafen) en andere eigenschappen (zoals de meta-omschrijving en meta-titel).

Hoe werkt content marketing?

Het uiteindelijke doel van contentmarketing is om interesse te wekken voor een producten, diensten of bedrijf. Hoe werkt deze vorm van marketing? Dit proces kan in drie stappen worden onderverdeeld.

1. Creatie van content

Een tekstschrijver, blogger, vlogger of grafisch artiest maakt content. Van tevoren wordt bepaald welke kenmerken de nieuwe content moet hebben om zijn doel zo goed mogelijk te bereiken. Bijvoorbeeld de vorm, de inhoud, de ideale lengte, de zoekwoorden en de zoekwoordendichtheid, en de kanalen waar de content op uitgebracht zal worden. De maker van de content houdt hiermee rekening en maakt, geïnspireerd door andere stukken content en oudere bronnen, een inspirerend stuk content.

2. Marketing

De content wordt uitgerold op plekken waar het waarschijnlijk is dat de doelgroep ervan hem ziet. Zoals u al zag zijn er veel plekken op het internet (maar ook daarbuiten!) waar een bepaalde soort content goed tot zijn uiting komt. Met behulp van linkbuilding kan er voor gezorgd worden, dat andere websites, vlogs en blogs een link naar een stuk content opnemen in hún content. De meeste content die bedoeld is voor content marketing is gratis, maar content kan ook achter een betaalmuur geplaatst worden. Het helpt dan natuurlijk wel dat uw klanten deze content zó waardevol vinden dat ze er voor willen betalen!

3. Conversie

Uw bezoekers vinden de content zo leuk dat ze een actie ondernemen. Ze klikken op andere artikelen van de schrijver op dezelfde website, of op de links naar het bedrijf waar het om draait. Ze liken het bericht of volgen de social media-pagina, schrijven zich in voor een nieuwsbrief of zetten de pagina in hun bookmarks. Of, beter nog: ze kopen een product of vullen een contactformulier in om meer informatie te krijgen of een offerte aan te vragen. Deze laatste stap is de moeilijkste stap. Een bezoeker van een site of blog kan heel veel content te zien krijgen voordat hij of zijn besluit om eindelijk zelf een actie te ondernemen. Dat is een reden dat er zo veel contentmarketing bestaat: een constante uitdraai van waardevolle, gevarieerde content is nodig om een klein percentage van de bezoekers te converteren.

Medium

Welke marketingkanalen gebruikt worden, verschilt per stuk content en per doelgroep. Korte mode-artikelen met veel foto’s zijn bijvoorbeeld goed op hun plek op Instagram. Nieuwsblogs kunnen op een nieuwssite of op Facebook gezet worden. Vlogs gaan natuurlijk op YouTube of op een andere videosite. En al deze soorten content hebben hun plek op de website van het bedrijf zelf. De content kan beter onder de aandacht gebracht worden door hem tegen betaling op populaire websites te publiceren, door een link naar de content te delen via linkbuilding, en door hem via een groot aantal kanalen tegelijk te publiceren.

Waarom is zoekwoordonderzoek belangrijk?

Veel bedrijven en marketeers houden zich bezig met content marketing. Als u wilt dat een artikel hoog in de zoekmachines terecht komt, liefst in de top 10 van Google, dan moeten de juiste zoekwoorden erin staan. Er zijn slimme, analytische programma’s waarmee marketingbureaus precies kunnen nagaan wat de beste zoekwoorden voor in een artikel zijn. Er wordt dan een lijst opgesteld van zoekwoorden, die met deze tools bekeken worden.

 

De waarde van een zoekwoord of combinatie van zoekwoorden hangt af van meerdere factoren. Hoe goed het zoekwoord aansluit bij de missie van het bedrijf is een belangrijke. De populariteit is van belang: die geeft aan hoe vaak er in de afgelopen week, maand of jaar via de zoekmachines naar de term gezocht werd. Ook de concurrentie op het zoekwoord: als er al tienduizend recente stukken content bestaan met het zoekwoord, en de populariteit is laag, heeft het weinig zin om er nog één te maken.

 

Uit deze analyse komt een lijstje naar voren met de meest waardevolle zoektermen voor het bedrijf. Dat zijn de termen die gebruikt kunnen gaan worden in de nieuwsberichten, de webteksten en de andere content van het bedrijf. Het is verstandig om slechts één of twee zoektermen per stuk content te verwerken. Hoe vaak de zoekterm terug moet komen, hoe hoog de zoekwoordendichtheid dus is, varieert per marketingkanaal. Een dichtheid van 1 tot 5% (dus 1 tot 5 maal per 100 woorden) is gangbaar.