Wat is SEA?

SEA staat voor search engine advertising, het adverteren bij zoekmachines. In Nederland gebruiken wij vooral Google en dus zal dit artikel zich hoofdzakelijk op de SEA bij Google richten. De andere zoekmachine die in Nederland wel wordt gebruikt, Bing, werkt echter op een soortgelijke manier.

Het idee achter SEA is simpel: mensen zijn op zoek naar iets en gebruiken hiervoor een zoekmachine. In deze zoekmachine plaatsen zij zoekwoorden en op deze zoekwoorden kunt u vervolgens advertentieruimte inkopen. Deze advertenties verschijnen dan prominenter in beeld tussen de zoekresultaten, waardoor mensen uw website eerder zullen bezoeken. Met alleen een advertentie kopen bent u er echter nog niet. Google beoordeelt namelijk uw advertentie op een aantal factoren, waaronder onder andere kwaliteit en relevantie voor de zoekende gebruiker. De hoger uw advertentie op deze factoren scoort, de minder de advertentie hoeft te kosten, en de meer potentiële bezoekers u zult kunnen bereiken.

Online shoppen

Waarom is SEA belangrijk?

Met de juiste uitvoering van een SEA-strategie kunt u veel nieuwe bezoekers naar uw website trekken en tegelijkertijd geld besparen in uw advertentiekosten. Wilt u uw doelgroep dus optimaal bereiken, vergeet dan vooral de search engine advertising niet in uw marketingcampagne te betrekken.

Hoe werkt SEA?

Iedere keer dat iemand een zoekopdracht uitvoert start Google een virtuele veiling om de positie van iedere advertentie te bepalen. Deze veiling werkt aan de hand van een algoritme, de belangrijkste factoren in dit algoritme zijn bekend. Deze factoren worden ook wel de kwaliteitsscore van een geplaatste advertentie genoemd. Samen met de hoogte van het uitgebrachte bod bepaalt deze de uiteindelijke zichtbaarheid van uw advertentie.

Doorklikratio

Daarnaast let Google ook nog op de doorklikratio, ook wel bekend als click-through-rate of CTR, en naar de prestaties van uw advertentie in het verleden. De redenatie van Google is, als er door gebruikers vaak op een advertentie wordt geklikt, dan zal deze advertentie ook van goede kwaliteit zijn. De meer mensen dus klikken op uw advertentie, de hoger uw kwaliteitsscore zal zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de geleverde prestaties in het verleden. Als een campagne in het verleden goed heeft gewerkt, gaat Google er van uit dat deze het nu ook weer goed zal doen, dus krijgt de advertentie automatisch een hogere kwaliteitsscore toebedeeld.

Kwaliteitsscore

De kwaliteitsscore is in dit proces het belangrijkste. Aan de hand van de kwaliteitsscore wordt namelijk ook de hoogte van het benodigde bod bepaald. De kwaliteitsscore is opgebouwd uit de volgende elementen:

  • de relevantie van de advertentie;
  • de relevantie van het zoekwoord;
  • de inhoud van de pagina waar de advertentie naar verwijst;
  • de doorklikratio;
  • en de geleverde prestaties in het verleden.

De relevantie van de advertentie en het zoekwoord zijn logisch. Als u zoekt naar bijvoorbeeld een nieuwe auto en u krijgt alleen maar resultaten over roeiboten te zien, dan gaat u daar niet op klikken. Ook wordt de inhoud van de pagina waar de advertentie naar linkt getoetst. Om het bovenstaande voorbeeld aan te houden: als uw advertentie doorverwijst naar een pagina met alleen maar informatie over roeiboten, terwijl er in de advertentie iets staat over nieuwe auto’s, zal de kwaliteitsscore bij Google Ads lager liggen dan bij een pagina die daadwerkelijk over nieuwe auto’s gaat.

Cost per Click

Uiteindelijk heeft de kwaliteitsscore ook te maken met de hoogte van de door Google gerekende kosten. Bij een campagne met een lage kwaliteitsscore betaalt u ten eerste veel meer en ten tweede zullen uw resultaten minder snel weergegeven worden bij de doelgroep. Het is dus best wel belangrijk om op de kwaliteitsscore van uw advertenties te letten, dit scheelt aan de ene kant geld en aan de andere kant heeft het de potentie om veel meer bezoekers te trekken.

Het belang van zoekwoordonderzoek

Uiteindelijk draait het allemaal om het slim inspelen op de door mensen gezochte zoekwoorden. Als u niet weet wat de mensen zoeken schiet u eigenlijk een beetje in het lucht ledige. Zoekwoordonderzoek zorgt dat u gerichter op uw doelgroep kunt marketen. Met behulp van bepaalde tools wordt het inzichtelijk wie, wat, waar, wanneer zoekt. Deze informatie kunt u goed gebruiken bij het bepalen van uw SEA-strategie. U kunt bijvoorbeeld per doelgroep een andere advertentie schrijven, omdat u weet dat die doelgroep bepaalde zoekwoorden veel gebruikt.

Nog veel meer mogelijkheden met Google Ads

Met behulp van de zogenoemde advertentie-extensies zijn er enorm veel mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld niet alleen de zoekwoorden, maar ook de fysieke locatie van de klant mee laten spelen in uw advertenties. Zo krijgen mensen bij u in de buurt bijvoorbeeld uw bedrijf prominent in beeld in plaats van een concurrent die een paar honderd kilometer verder op zit. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg, er zijn nog veel meer mogelijkheden met Google Ads om uw SEA-campagne goed te laten verlopen.

Website development

Hoe te starten?

Bent u geïnteresseerd geraakt of wilt u SEA inzetten voor uw eindklant? Maar heeft u geen tijd om u hier helemaal in te verdiepen? Gelukkig hebben wij dat al voor u gedaan en beschikken wij over ruime ervaring in het opzetten en draaien van verschillende soorten SEA-strategieën en -campagnes. Neem bij interesse dus vooral contact met ons op, wij helpen u graag verder. Aan de hand van de doelstellingen van u of het bedrijf zullen wij aan de slag gaan om de juiste SEA-strategie op te stellen. De uitvoering van de campagne verzorgen wij vervolgens natuurlijk ook graag voor u.